Lyxa till det med rätt mat i vardagen

Vardagsmat behöver inte alltid vara enkel och tråkig. Det är inte bara helgen som är avsedd för lite lyx och flärd. Gör en köttig gryta till hösten för att liva upp det i höstmörkret eller överraska din partner med en god middag mitt i veckan.

En köttgryta är perfekt för den som är hungrig om hösten. Det är också ekonomiskt att göra då den räcker länge och kan tas med som matlåda dagen efter, kanske i flera dagar efteråt. Med kött från http://www.nybergsdeli.se kan du vara säker på att få en god och kvalitativ höstgryta med det bästa köttet. Gör goda tillbehör till som potatis, ris eller en god sallad så blir det extra nyttigt.

Kött på brädaGott till köttgrytor

Det finns få saker i matväg som väger upp en riktigt mustig köttgryta. Dillkött, coq au vin eller en god högrevsgryta gör att det bara vattnas i munnen på en. Men vad kan man ha till som tillbehör?

  • Couscous
  • Ris
  • Potatis
  • Klöse (tyskt)

Om du redan har lagt in en del grönsaker i grytan behövs det kanske inte så många grönsaker vid sidan om, men det kan också vara ett kallt gott att komplettera med utöver de mjuka och varma grönsakerna. Vill du göra något annorlunda och doppa bröd i köttgrytan? Låter kanske suspekt men varför inte. Skär upp olika brödbitar på bordet och låt folk doppa dem i grytan. Du kan också göra som en liten buffé med olika såser att äta brödet med och utöver det äta din köttgryta lite som den är. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Hur ser det då ut med vinval till köttgrytor? Vilket vin är godast och mest passande till? En vanlig regel är att rött kött ska ätas ihop med rött vin, och fisk passar bäst ihop med vitt vin. Dock finns det vissa undantag men låt helt ett rödvin porla nerför halsen när du äter köttgrytor. På Systembolaget finns ett stort urval av vin i alla färger. Rådfråga personalen om du är osäker.

Desserter till köttgrytor

En köttgryta är normalt ganska mastig så när du är klar kanske du känner dig riktigt mätt. Att få en dessert att slinka ner kanske då känns omöjligt, men skam den som ger sig. Vänta ett tag så att maten får sjunka och låt en lite enklare och lättare dessert ätas istället. Du kans till exempel göra en god och smarrig fruktsallad med grädde till efterrätt eller servera en lättare sorbet av bär och frukt istället för en tung och kaloririk gräddglass.

Vill du ha det ännu enklare kan du servera en ostbricka med vindruvor och vin tillsammans med ett sötare dessertvin. Då kan alla gäster äta så mycket eller lite som de vill utan att man behöver känna att man lämnar kvar något på tallriken, vilket kanske känns en smula oartigt. Låt alla få varsin assiett och ta utifrån sina egna behov. Du kan faktiskt också nöja dig med att ställa fram en godisskål så att alla tar det dem vill ha resten av kvällen.