I goda vänners lag

I ett tidigare inlägg tipsade vi om att bjuda vänner på middag med lite gott tugg och en flaska fint vin. Idag tipsar vi vidare med recept att laga. Samt hur du får till den rätta stämningen. 

I Metro kan man läsa att det går utmärkt att byta ut mycket kött mot vegetariska och till och med veganska alternativ till buffén. Kikärtsröra och rostad majssalsa är kanske lite roligare är den vanliga brunsåsen, och en färsk vitkålssallad slår det mesta.

För visst är det lite av en ny känsla att vi äter mindre kött och mer grönt? Men det är inte alltför nytt, vi åt mycket mindre kött på till exempel 1970-talet än vad vi gör nu, så det kanske till och med är lite kokbok mindreretro att äta mindre av nötkreatur och fläsk.

En annan tillbakablick till forna tiders matkultur i vårt land är räkcocktailen, som var väldigt populär på den tiden då utsvängda byxor och Studio 54 var i hetaste ropet. Den går utmärkt att kombinera med vin och är både enkel och god. Till efterrätt fungerar alltid en mousse, kanske till och med en moccamousse med en liten klick grädde på toppen. Strunta i light och fettfritt för en kväll och njut av livet så som det bäst avnjutes, med god mat i fantasifulla former och gott vin, kanske en liten cigarr på det och någon som läser upp en dikt av Transströmer. Världen är ditt ostron helt enkelt.

Via denna facebooksida kan du få en hel massa mer tips på mat. Här samlas tusentals för att prata om det som berör dem allra djupast, nämligen mat.

Ät och mys tillsammans

Så bjud över dina vänner, gamla som nya, på en riktig middag och inspireras av köttfria alternativ såväl som discodecenniets mer flärdfulla smaker. Drick måttligt och filosofera kring livets gåtor, umgås och sjung en sång. Sätt på en gammal LP-skiva och sänk belysningen, tänd lite ljus. Bjud in grannen som du knappt brukar hälsa på, andas och ät, tillsammans.